Čo očakávame od nového školského roku 2008/09

Tento rok začíname s veľkými predsavzatiami. V prvom rade treba spomenúť, že Ministerstvo školstva pripravilo pre školy nový školský zákon. A tak začneme v prvých ročníkoch učiť podľa vlastných školských vzdelávacích programov. Všetci vyučujúci sa na tieto zmeny zodpovedne pripravili. Ďalej chceme výrazným spôsobom zlepšiť podmienky na vyučovanie pre žiakov učiacich sa v drevenom pavilóne. Opäť budeme mať v areáli školy stavbárov a náš školský rok a vyučovanie bude týmto určite ovplyvnené. Verím však, že sa nám to spoločným úsilím, podobne ako tomu bolo po minulé roky pri patričnej dávke pochopenia a trpezlivosti, podarí zvládnuť. Osobne si myslím, že to bude pekný darček našej obchodnej akadémii, ktorej 15. výročie vzniku si pripomenieme slávnostnou akadémiou a vydaním publikácie.

V hlavných úlohách školy máme aj ďalšie významné podujatie. V súvislosti s prijatím novej meny – eura od 1. januára 2009, naša 6. Študentská vedecká konferencia bude venovaná práve tejto, pre našu republiku tak významnej udalosti. V súvislosti s ňou chcem pripomenúť, že by sa konferencie mali zúčastniť pán europoslanec Vladimír Maňka, francúzsky veľvyslanec Henry Cuny, riaditeľ Slovenskej sporiteľne, s ktorou škola veľmi intenzívne spolupracuje a samozrejme ďalší pozvaní hostia. Pán primátor je jej pravidelným účastníkom a ak pracovné povinnosti dovolia, verím, že naše pozvanie prijme aj pán predseda BBSK p. Murgaš.

Ďalšou významnou akciou bude výmenný pobyt s Gymnáziom v Prachaticiach v jarných mesiacoch. Aj vyučujúci cudzích jazykov pripravujú pre záujemcov jazykové pobyty. Pre študentov, ktorí v uplynulom školskom roku výrazným spôsobom zviditeľnili naše školy máme pripravený darček – víkendový pobyt na chate Rázdelie spojený s oddychom, ale i vzdelávaním. Verím, že tu naberú inšpiráciu, ale i chuť pre voľbu tém svojich prác do nového ročníka SOČ, ale i ďalších súťaží.

Mám radosť z toho, že nám schválili viaceré projekty. V rámci otvorenej školy pre šport si zlepšíme vybavenie kabinetu telesnej výchovy, dva projekty sme získali od Slovenskej sporiteľne, veľmi sľubne vyzerá elektronizácia školskej knižnice a v neposlednom rade sú to projekty, ktoré nám schválil náš zriaďovateľ a vďaka aj týmto finančným prostriedkom budeme môcť pokračovať v úprave okolia školy – školského dvora v severnej časti areálu.

Teším sa tiež z otvorenia troch prvých tried. Na gymnáziu sme otvorili dve triedy štvorročnej forme štúdia a jednu triedu obchodnej akadémie. Verím, že sa noví prváci rýchlo zaklimatizujú a okrem štúdia sa budú aktívne zapájať do všetkých aktivít, ktoré škola robí.

Tato spolupráci aj so študentskou radou pre všetkých žiakov pripraví dostatok možností zapojiť sa do rôznych kultúrnych, športových či iných spoločenských podujatí. Aj v tomto roku budú pracovať záujmové krúžky, redakčná rada školského časopisu a je len na samotných žiakoch ako tieto možnosti využijú.

Mgr. Ján Slosiarik

Pridaj komentár